Revifa el clam social que exigeix el tancament dels CIE

el Triangle
Nombroses entitats denuncien l’opacitat i el foment de la vulneració de drets que suposen els Centres d’Internament d’Estrangers, un any després de la mort de dues persones internades. Dissabte tindrà lloc una acció de crítica per demanar-ne la clausura al CIE de Zona Franca, l’únic d’aquests centres a Catalunya.
Més de 80 entitats, associacions, sindicats i partits polítics han signat un manifest que demana el tancament immediat de tots els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) d’Espanya i en concret del de la Zona Franca de Barcelona [a la imatge, el pati], l’únic a Catalunya. El manifest revela que quasi un any després de les morts d’Idrissa Diallo al centre barceloní i de Samba M. al CIE d’Aluche a Madrid, les circumstàncies d’aquests decessos segueixen essent poc clares, en una evident mostra de l’opacitat que envolta aquests centres, i que les entitats esgrimeixen de nou per exigir-ne el tancament. També denúncien que els CIE fomenten la vulneració de drets dels éssers humans, pel seu model policial de gestió, model que hauria de millorar amb el nou reglament que els canviarà el nom a Centres d’Estada Controlada d’Estrangers (CECE), però que no ho farà perquè ha estat redactat, almenys l’esborrany del mateix, sense escoltar els reclams de les organitzacions socials i de drets humans que exigien que es garantís un horitzó de tancament d’aquests centres i de respecte als drets de les persones internes fins que això succeeixi.

Els CIE són petites presons al·legals per als estrangers sense papers, com ho és el camp de Guantànamo per als suposats terroristes jihadistes, repartides per tot Europa. Allí, i sota control policial, enlloc del judicial, de treballadors socials o de presons, hi van a parar molts estrangers que s’han jugat la vida per arribar al Vell Continent però no disposen de papers. Els drets dels migrants són simptomàticament violats per la gestió policial dels CIE, així com també el dret a la salut o a la llibertat de moviment.

D’entre les organitzacions signants a favor del tancament dels CIE, i en concret del de Zona Franca, destaquen els partits polítics ICV-EUiA i la CUP, els sindicats CCOO, UGT, CGT i COS, la Ferderació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), diverses associacions de barri, entitats de defensa dels drets humans com l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), l’Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals, la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona o SOS Racisme i altres entitats i organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona, Rereguarda En Moviment- Plataforma solidària contra la repressió o Psicòlegs Sense Fronteres. El proper dissabte a partir de les cinc de la tarda hi ha programada una acció al CIE de Zona Franca en la que es pretén envoltar-lo per exigir-ne el seu tancament immediat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s